Forsinket med miljøkrav i legemiddelanbud
– Dette er et krevende nybrottsarbeid, erkjente Sykehusinnkjøps Laila Pagh-Skov til tilhørere fra hele legemiddelindustrien.
Sykehusinnkjøp må bruke mer tid enn først beregnet i å få på plass miljøkrav som tildelingskriterium hva gjelder legemiddelanbud.
– Etter råd fra juristene våre har vi valgt å bruke litt lengre tid. Vi håper på forståelse for at vi ikke rekker dette til anbudene i høst, sier Laila Pagh-Skov i Sykehusinnkjøp ifølge LMIs nettsider.
Miljø som tildelingskriterium med inntil 30 prosent vekting skulle opprinnelig bli innført fra og med kommende høst.
Men på det åpne møtet, i regi av LMI, redegjorde Pagh-Skov for at det grunnet forsinkelsene kun utlyses anbud med miljø som kvalifikasjonskrav fra høsten av. Dette for å få erfaringer til senere utforminger av tildelingskriterium.
Se Laila Pagh-Skovs Power Point-presentasjon i sin helhet her.
Mye vanskeligere enn først antatt
Formålet med miljøkrav som tildelingskriterium er at potensielle leverandører, som kan dokumentere godt miljøarbeid i produksjonen, blir belønnet.
– Dette er et krevende nybrottsarbeid, og vi skal gjøre det sammen med dere, sa Pagh-Skov til forsamlingen.
– Jeg må være ærlig. Dette var mye vanskeligere enn jeg hadde trodd. Og vi har det samme målet; å lykkes med miljøkrav i anbudene, sa hun også.
Sykehusinnkjøp i bresjen
Leder i LMIs miljøgruppe, Morten Tanges fra Pfizer, mener at Norge – ved nettopp Sykehusinnkjøp – har en unik mulighet til å innta en internasjonal lederrolle i å rense ut legemidler, og dermed bekjempe et alvorlig miljø- og samfunnsproblem. Tangnes mener at ingen har kommet lengre på dette området enn Norge.
På spørsmål fra salen om det ville ta ett år eller fem år å få på plass miljø som tildelingskriterium, og ikke bare kvalifikasjonskrav, var svaret fra Pagh-Skov at vi er nærmere ett år enn fem.
Les mer på LMIs nettsider: Miljøkrav: Det finnes ingen plan(et) B